De fleste af os oplever bevidst eller ubevidst en vis mængde nervøsitet, når vi bliver bedt om at indtage en scene og tale for et større eller mindre publikum. Et præstationspres, der ofte resulterer i, at vi spænder op, beskytter os og bliver uhensigtsmæssigt selvbevidste.
Som følge deraf bliver vi mere låste og ufrie i både kropssprog, udtryk og tankegang, end vi normalt er. Inden for skuespil og den udøvende scenekunst findes en række enkle øvelser, der målrettet træner vores evne til at være til stede foran en forsamling (stage presence) samt bevare det mentale overblik og overskud, der gør os i stand til at navigere frit, nærværende og udtryksfuldt, når vi er ”på”.
På kurset vil du træne og få indblik i enkle redskaber, der:
- Hjælper dig til at bibeholde roen og det mentale overblik i en performance-situation. Herunder konkrete øvelser og kropslige redskaber til jordforbindelse, vejrtækning, afspænding og plasticitet.
- Gør dig i stand til bedre at ”fylde scenen og rummet” med din egen personlige energi, kraft, opmærksomhed og nærvær.
- Stifte bekendtskab med en række improvisationselementer, der vækker din indlevelsesevne, kreativitet og fortælletrang i den givne situation.
- Få mulighed for at undersøge og udvikle nye nuancer i både kropssprog, stemmeføring og scenebrug (iscenesættelse).
- Blive mere opmærksom omkring stemning, stemningsskift, billeddannelse og skyggefortællinger. (Hvordan man bibeholder publikums og sin egen nysgerrighed til historien/præsentationen.)
Som deltager bedes du forberede ca. 3 - 5 minutters oplæg, som du gerne må kunne uden at skulle støtte dig for meget til et manuskript eller til stikord. Det kan være et uddrag fra en præsentation, du allerede har erfaringer med fra tidligere, eller formidling af helt nyt stof, du gerne vil udforske og undersøge.
Udgangspunktet for undervisningen er at skabe et trygt, tillidsfuldt og uprætentiøst "tumlerum", hvor deltagerne selv får lyst og mod på at lege, udfolde og udvikle deres egen personlige stil, samtidig med at professionelle værktøjer og tilgange tilegnes og integreres i denne.
Målet er at skabe en hvis lethed og naturlighed samt udvikle navigations og improvisations muligheder der giver liv og nærvær i hver enkelt formidling og historie.